Hela resan i fyra ord

Måndag till torsdag blev en blandning av spännande fototillfällen och mer ”African Time” hemma på trädgårdstrappen i mitt Guest House… När ett svenskt team från företaget Solvatten dök upp bestämde jag mig för att tacka ja till deras inbjudan att hänga med på deras två-dagars fältstudie lite längre söderut. Ett projekt i samarbete med Vi-skogen; vattenrening genom solljus.

Fredag till söndag innebar starka intryck. Skön semesterkänsla. En ära att ha fått lära känna de här människorna som gör helt suveräna grejer. Kommer minnas hela livet.

Söndag – Tisdag. Nedvarvning i Nairobi. Känns lite märkligt att det kändes som att komma hem igen… Middag hos vänner i närheten. Middag med andra vänner nästa dag. Småprat med kocken, hängde mycket i trädgården.

Och så nu onsdag efter en flygstolsnatt; sammanfattning på flygplatsen i Bryssel mellan två flyg. Något snurrig.

TRÄD – en förutsättning för liv i Kenya. När vi pratar om att minska förbrukningen kanske vi i Sverige tänker på el, eller konsumtion av prylar och koldioxid. I Kenya handlar det alltid om att spara träden som binder vattnet i marken, som fäller sina blad så det ger näring till myllan, som ger skugga, som håller kvar jorden… Listan är lång.

FARMARNA. Numera är tyngdpunkten  i Vi-skogen ”Agroforestry”. Familjen Lokukai i Chepareria, Westpokot är en av de familjer som har ökat sin produktion efter att de börjat samarbet med Vi-skogen. De använder ett mer varierat urval av grödor än tidigare och det varvas med djur som ger näring åt marken och med träd som ger både skugga, näring och inkomster genom sin skörd.

Att kunna hantera försäljning och företagsamheten är också en viktig del av kedjan där samarbetet med Cooperation Utan Gränser har en självklar plats.

ENERGI. Hakona Mata! Den glada mannen på bilden, Opara, är detta uttryck personifierad. Det finns helt enkelt inga bekymmer. Bara lösningar. Han skrattar jämt. Han arbetar med energibesparingar och har varit med Vi-skogen i 18 år. Från grunden att plantera träd för att stoppa erosionen till dagens moderna teknik. Solvatten (rening med UV-strålar från solen), solpaneler för att få el, smartare byggda spisar i köken, biogas från djuren som kan driva bil och spis med mera.

KVINNORNA. Sist men inte minst. Dessa fantastiska, ödmjuka, starka, glada, vackra och nedvärderade kvinnor i Kenya. Männen bestämmer. Kvinnorna gör jobbet.

Vi-skogen stöttar naturligtvis en förändring. I Chwele fick jag vara med på Den Stora Festen under internationella kvinnodagen 8 mars 2011.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

  • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: